Hur viktigt är det med skor?

Fel skor kan leda till både skador, dåliga resultat & framförallt en tråkig träningsupplevelse. Beroende på ditt löpsteg är du i behov av skor som stärker upp & hjälper till där din fotnedsättning brister. Det behöver inte vara foten i sig det är fel på - det kan vara en förkortad muskel exempelvis i ryggen som i sin tur leder till problem med knät & att du supinerar när du springer. 
Här nedan har jag skrivit om fyra olika varianter. Stabil/pronation, Supination och Neutralt!

Stabil/Pronation
 
De allra flesta av oss människor pronerar, vilket betyder att du sätter i foten 
med utsidan av hälen, 
"rullar" diagonalt genom foten så att 
du sedan skjuter ifrån med en mer eller mindre 
inåtvinkling av foten. 
Graden av pronation varierar, det finns allt från lätt pronation till överpronation. 
De som inte pronerar är antingen 
neutrallöpare eller supinerare. För en person som pronerar är det bra att ha en stabil löparsko som balanserar upp stegen (alltså en sko som har en uppbygd insida). 

Supination
Vid supinering 

"rullar" foten längs utsidan under hela 
frånskjutet. Tänk er hjulbent.

Neutral
Har du ett neutralt löpsteg sätter du troligtvis ned utsidan av hälen först, för att sedan "glida" genom både nedsättningen & frånskjutet. 

Tips! Ställ dina gamla skor på 
ett plant underlag för att se vilken typ 
av löpare du är. 

Om de lutar inåt överpronerar 
du. Om de står relativt 
rakt har du har ett ganska neutralt steg.

 
Skor

Tips på såser

Bearnaise 
500 g smör
2 st vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 st schalottenlökar
2 msk estragon (dragon i vinäger)
5 st äggulor
5-6 kvistar kruspersilja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Smält smör till din bearnaisesås. Skala och skär schalottenlök och vitlök fint.
Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter.
Sila och låt svalna. Vispa äggulorna och estragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning.
Tillsätt finskuren persilja och smaka av med salt och peppar.


Ruccolasås
50 g rucola
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 dl matyoghurt eller fraiche 8 %
1 tsk honung
vitpeppar

Finhacka ruccolan. Det går enkelt i matberedaren. Riv vitlöksklyftan.
Blanda resten av ingredienserna och smaka av. Låt gärna såsen stå en stund före servering.

 
Tzatsiki
0,5 liter naturell yoghurt
1 slanggurka
8 vitlöksklyftor
1,5 tsk olivolja
1,5 tsk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar

Riv gurkan på ett rivjärn. Blanda sedan gurkan med salt & låt stå i 5 minuter för att rinna av genom en trådsil.
Blanda gurkan med yoghurten. Smaksätt din tzatziki med pressad vitlök, eventuellt mera salt, peppar, pressad citron och olivolja.


Bearnaise - Ruccola - Ruccolasås - Sås

Tema Pizza


Citron & hallon 


Ginopizza 


marshmallows & bär 


Hallonpizza med vaniljkräm 


Nutella med mandelflan & hallon

Ingredienser till pizzabotten:
4 g färsk jäst
0,75 dl ljummet vatten
0,5 tsk strösocker
0,25 tsk flingsalt
0,5 msk olivolja
0,25 dl durumvete
1,5 dl vetemjöl special

Efterrätt - pizza