Den här artikeln tycker jag personligen är helt magisk och sitter som en käftsmäll. Det är så mycket som jag kan känna igen mig i och det är helt otroligt hur bra Hanna kan sätta ord på sina känslor.

________________________________________________________________________
 
 

Tänk dig att du sökt hjälp på både ungdomsmottagningen och akuten flera gånger men alla undersökningar visar bara att allt är som det ska, skriver Hanna Åsén Oredsson.

 
Tänk dig att du har fått din första menstruation och att du sitter lutad över toalettstolen klockan 4 på morgonen. Du kräks som en reaktion på kramperna i din mage. Dina lår gör också ont, din ländrygg ömmar och fastän du har tagit en maxdos receptfria värktabletter mår du inte bättre.
 
Tänk dig att klockan nu blivit 7, du ligger i fosterställning i din säng och försöker förklara för dina föräldrar att du behöver stanna hemma från skolan. Till svar får du höra att man inte kan sjukanmäla sig på grund av mens. Under skollunchen går du till sjuksköterskan som säger att det är normalt att ha ont. Tänk dig att månaderna och åren fortsätter på samma sätt. Du har också börjat få problem med huvudvärk, orkeslöshet och när du har sex gör det ont. Din tarmar är dåliga, du har feber ofta och du har tagit flera kurer antibiotika för återkommande urinvägsinfektioner. Tänk dig att du sökt hjälp på både ungdomsmottagningen och akuten flera gånger men alla undersökningar visar bara att allt är som det ska. Till slut får du höra att dina besvär är psykiska och du hittar återigen dig själv vid toalettstolen där du ömsom kräks ömsom svimmar av smärta.
 
Endometrios är en kronisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinna finns på andra ställen i kroppen än i livmodern. Detta medför inflammationer och härdar som i sin tur skapar blödningar. Blödningarna kan leda till cystor och det kan också bildas sammanväxningar mellan kroppens organ. En diagnos kan ges på olika sätt men det krävs en duktig läkare och rätt undersökning för att hitta endometrios i kroppen, som ibland kan vara mikroskopiskt litet men ändå orsaka stora problem. Det är en komplex och smärtsam sjukdom som drabbar så många som 1 av 10 personer födda med livmoder. Men trots att sjukdomen är så vanlig – och förödande för många – är det få som känner till den. I många fall har inte ens sjukvårdspersonal den kunskap som krävs för att på ett adekvat sätt upptäcka och ta emot drabbade.
 
En av anledningarna till denna okunskap är att ämnet inte tas upp på sjukvårdsutbildningar till den grad som behövs. Endometrios behöver få mer utrymme bland högskolepoängen och inte minst behöver skolsköterskor utbildning om sjukdomen. Saken är den att ju tidigare endometrios upptäcks och behandlas desto större chans har den drabbade att slippa kroniska smärtor. Dessutom bör sex- och samlevnadsundervisningen i skolan belysa hur menssmärtor inte ska kännas. Smärtor som inte lindras med hjälp av en receptfri tablett är inte normala.
 
Men även just du kan göra skillnad. Har du en person i din närhet som klagar på outhärdliga menssmärtor? Som är hemma från skolan eller jobbet några dagar i månaden? Nonchalera inte besvären. Berätta om det du just lärt dig om endometrios.
 
Hanna Åsén Oredsson
Artikeln kan ni hitta här.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress