"Lilla gumman, ta en värktablett & var med nu. Alla tjejer har mensvärk ibland" - har jag hört så många gånger under grundskolan. 

Endometrios är sjukdomen som läkarna är 99.9% att jag har & som 200 000(!) kvinnor i Sverige lider av. Det är alltså den 4e vanligaste sjukdomen hos kvinnor & jag är säker på att de är många av er som läser detta just nu som inte har en aning om vad den innebär! Har jag rätt? Eller att den går i skov? Jag mår ex bättre under sommarhalvåret när kroppen håller en varmare temperatur. Enkelt förklarat så är Endometrios när: Slemhinnan i livmodern växer utanför äggstockarna vilket leder till att i samband med menstruation åker blod tillbaka in i buken, det bildas härdar på olika ställen & även sammanväxningar av organ mm.

 
Vill tipsa alla om denna bok av Hulda Andersson!  

Det här handlar inte enbart om mig. Jag tycker inte om "hysch-hysch" syndromet men har förståelse för att det lätt blir så. Missfall är exempelvis en sådan sak. Ingen får missfall men enligt statistik har i genomsnitt varje kvinna ett missfall under sin livstid? Ingen pratar om Endo. Därför vill jag bidra med mina erfarenheter gällande Endo & lyfta det i mina kanaler. Skitläskigt! JAG vill börja med att (återigen) tipsa A L L A människor, speciellt sjukvårdspersonal, om denna bok. Har läst halva. Har under dessa sidor ryst & gråtit något otroligt. Ett av mina favoritkapitel är det som är till alla anhöriga. Jag känner igen mig något extremt när Hulda Andersson skriver att "vissa vill ha en hand på magen, andra vill bli lämnade ifred. För en del känns det tryggt att ha med någon anhörig till jobbiga läkarbesök medan andra kan behöva hjälp med att handla mat när värken är som allra värst". Om två veckor ska jag ta tag i alla läkarbesök igen. Mormor sa något så bra "för att vara sjuk måste man först vara frisk" - för när det kommer till Endometrios är tyvärr läkarvården ett skämt & man behöver samla energi för att orka kriga sig fram & bli tagen på allvar. Jag har checkat av 26 besök på 4mån. Min nya Gyn verkar bra så jag ser fram emot vad hösten har att erbjuda! Och till alla er 42(!) personer som hört av er med texter både öppet & i PM om era egna erfarenheter. Jag säger bara WOW! Jag är verkligen i.. chock? Jag har läst så privata & personliga texter. Det är Girl Power 💕

Linnea

så bra att du lyfter detta ämne! Min mamma har endometrios och det tog 15 år innan hon fick hjälp, och det är också troligt att jag har det tyvärr. Är så många som har den här sjukdomen och det finns alldeles för många som inte ens vet att den finns!

kram<3

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress