Powered by Jasper Roberts - Blog

Gå inte på företagens gratisprodukter!

Ska vi snacka företag och sponsorer? Senaste månaderna, eller nej. Senaste året - helt enkelt sedan bloggen börjat gå bättre än tidigare och jag regelbundet har kunnat fakturera (har enskild firma) via samarbeten så har också frågorna kommit hur gör jag mina samarbeten?

Hör företag av sig är första frågan som alltid dyker upp? Andra frågan är om jag tar betalt och hur mycket? I första början hörde jag av mig, det kanske var 60%-40%. Nu går bloggen och framförallt mitt instagramkonto såpass bra att företag hör av sig till mig. Det är en skön bekräftelse men man ska inte stirra sig blind på att företag väljer att höra av sig, för tro mig - det finns så många "fula fiskar" som kommer med dom mest idiotiska förfrågningarna.  
 
 
En otroligt viktig sak som jag tycker att alla bloggare borde börja göra är att vara ärliga. Det är så mycket snack om att "vi står bakom denna produkt 110%" och det lyser så tydligt igenom när man väljer att göra dessa samarbeten. Skulle exempelvis Svenska Spel höra av sig till mig är det inte speciellt troligt att jag skulle signa ett samarbete med dom. Vad har jag att erbjuda dom och vad har dom att ge mig och mina följare? Jag är inte intresserad av spel och dom är troligtvis inte så intresserade utav mig och min kanal så där skulle det inte finns någonting att hämta. Omett företag med köksredskap eller ett som skapar bra och trygga babyprodukter är chansen betydligt större att jag väljer att ge dom någon minut för att se vad dom har att erbjuda. 
 
.. Sedan finns det som sagt var dom jag döpt till "fula fiskar". Dom som inte förstår att blogga tar tid och kan i mångas fall ses som ett jobb. Tid som ska gå till att skapa material och innehåll som ni läsare ska få ut någon form av underhållning utav. Här finns det tyvärr små konton, (jag har också gått på detta spel i början!) som har otroligt bra reach (spridning/ räckvidd) men med färre följare där företag passar på att erbjuda produkter i utbyte mot att synas i sociala kanaler. Jag har som standard att alltid ta betalt för mina samarbeten. Jag har börjat se bloggen mer och mer som ett jobb. I början avsatte jag tid för min hobby som nu har blivit en inkomstkälla. Företagen vet att dom når ut till en bra räckvidd via ditt konto. Hör dom av sig till en "influencer" med flera tusentals följare får dom betala mer - det vet dom om. Därför börjar allt fler och fler företag satsa på färre konton. Pengar finns hos, annars skulle dom aldrig höra av sig. Våga därför sätta ribban!

Det jag vill komma fram till är att ni ska stå på er. Företag sparar så galet mycket pengar på att ge er gratisprodukter istället för att trycka ut massa reklam i morgontidningarna. Dessutom är det större chans att ett företag når ut till rätt målgrupp via mina/ era kanaler än i en en klassisk morgontidning. Mina följare är exempelvis 87% kvinnor i åldrarna 24-36år. Perfekt målgrupp för barnprodukter, smink, träning, hälsa, välbefinnande, kost, lycka, kläder osv. Här måste jag välja vad jag vill signalera ut och vilka företag jag står bakom. 
 
Vad tycker ni om samarbeten och produkter? Kom med massa tankar och ideér. Jag tycker sånt här är så roligt och intressant!

Juste! En sista sak bara.. Satsa på långa samarbeten. Enligt mig är det så mycket mer givande!! OCH allt detta som ni precis läst ovan. Det kan i vissa enskilda fall finnas undantag. Känn efter och fråga dig själv "känns detta schysst?"