Hello där! Som ni förstår är detta inlägg tidsinställt då jag och pärlan är i Kap Verde. Vad vi gör just nu? Spelar tennis? solar? äter? promenerar? unnat oss varsin massage eller kanske ligger som två gamla tanter i havet och flyter omkring? Finns en hel del alternativ. Hur som helst så kommer här ett inlägg iallafall..

Hur många av er läsare vet vad Umami betyder? Lök är en sån råvara som innehåller mycket umami. Någon som vet? Umami är den femte grundsmaken. Salt, sött, beskt och surt är dom övriga fyra. Så vad bidrar då denna umami med? Umami i sig har ingen speciell smak som går att känna igen eller förknippa med tidigare smakupplevelser utan istället hjälper denna till att ta fram och lyfta andra smaker. Som tillexempel i såser. Förstår ni hur mycket vi har denna att tacka för?
 


Både Steklök och Pärllök hittar vi oftast i grytor medan silverlöken gärna får serveras finstrimlad ner direkt ner i en sallad. Tips är att använda silverlök på exempelvis pizzor, bröd/ gräddning osv då denna inte blir svart i ugnen. Vitlök då? Vart hittar vi denna? Hemma hos mig finns den ofta i marinader eller i hela klyftor som jag slänger in i ugnen när det exempelvis är rotfrukter på gång!

 
Gul lök hittar vi i dom flesta hushåll och passar perfekt till grytor och soppor. 
Rödlök däremot är det många som äter rå, jag tycker smaken är väldigt skarp så därför föredrar jag att köra picklad eller stekt rödlök för en mildare smak.

 
Hoppas ni överlever kylan där hemma! Hej!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress