På förrförra inlägget fick jag några frågor jag tänkte ge svar på. Tycker det är roligt att reflektera och fundera kring allt nytt som dyker upp gällande graviditeten och det är alltid lika kul att se vilka frågor det är ni väljer att ställa!

Sett att du äter en hel del sushi på din story. Vad säger din barnmorska om det? Jag var gravid med min första för 5år sedan och det var förbjudet.
Gällande min kost så har jag turen att inte vara i behov av sådana saker som livsmedelsverket och min barnmorska avråder mig ifrån. Exempelvis koffein och massa andra saker. Jag försöker äta som jag gjort tidigare men det har verkligen inte fungerat för mig - blivit en hel del skräpmat men nu börjar jag komma tillbaka även gällande min kost. Och gällande sushi så har du helt rätt i att det var "förbjudet" att äta detta för några år sedan men nu har "råden" ändrats och det ska inte vara någon fara sålänge laxen är i bra skick. Jag väljer aldrig 10bitar lax ändå utan blandar med avokado och liknande. Hur som helst så vill jag alltid veta vart laxen kommer ifrån och då ber jag även om att få se ett intyg. Jag vet två-tre sushiställen som jag litar på, som har bra rulians på kunder så det alltid är fräscha råvaror och som även serverar "mama-sushi". Mer gällande kost kommer i ett inlägg längre fram!
 
Hur var första ultraljudet? Hur kommer du vara som mamma?
Eftersom jag gick på min Endometrios-utredning (fått frågor gällande hur det går med denna - den pausas när man blir gravid. Skriver mer i annat inlägg) så gjorde vi vårat första ultraljud redan i vecka 7 eller 8. Man såg enbart en liten prick. Sen var vi på ultraljud nummer två för någon vecka sedan i samband med KUB- testet och det var helt otroligt vad Bönan hade vuxit. Det tog kanske 10-15min innan "den" (så märkligt att kalla den för "den"?) vaknade men sen var det ett jäkla liv i magen. Åkte fram och tillbaka och hjärtat slog som bara den. 

 
Kommer ni göra KUB? Stort grattis till graviditeten!
Tack! vi valde att tacka ja när vi fick förfrågan om att göra KUB-testet. Varför? Vi (jag) ansåg att det var och är en vanlig kontroll som skulle "checkas av" för att se så barnet ser helt ut samt att vi fick en chans att se hur mycket den har vuxit sedan vecka 7-8. Har i efterhand förstått att det är otroligt mycket delade åsikter gällande just detta test. 

För er som inte vet vad ett KUB-test är så är det ett test där man gör ett vanligt blodprov på mamman (i detta fallet mig) och sedan gör man ett helt vanligt ultraljud där man mäter någonting kring nacken på bebisen. Detta görs alltså 100% utanpå mammans mage. Efter det går barnmorskan iväg och fyller i alla uppgifter i ett dokument och utifrån den siffran man får vet man hur stor risk procentuellt det är att barnet får någonting avvikande. Ska tilläggas att har man en större risk att det kan vara något avvikande går man vidare med detta.

Aha så hur tänker ni kring om det skulle vara något avvikande? Vi har inte tänkt så mycket kring det. Jag har velat göra alla tester vi blivit erbjudna pga mina femtioelva olika kontroller sedan februari detta år pga vad läkarna fortfarande tror är endometrios. Det sägs att kontrollerna inte ska påverka ett framtida foster men jag ville försäkra mig om att allt såg bra ut. Jag ser det även som en enormt bra möjlighet att kunna förbereda sig på ifall barnmorskan skulle kunna se någonting avvikande. Då har vi som föräldrar många månader att förbereda oss och göra det bästa för både oss i föräldrarskapet och givetvis för barnet. Sedan kan det vara sådana avvikande saker som är så enorma så din barnmorska kanske säger att det inte kommer gå hela vägen - det slog mig först nu när jag skriver detta.
 
Vi fick en otroligt bra siffra, det är 1 på 20 000 att vår knodd kommer ha någonting avvikande och det är jag så otrolgit tacksam för och har efter detta test kunnat andats ut. I samma vecka som detta gjordes har även mitt illamående blivit betydligt bättre så jag har äntligen kunnat börja njuta av att magen växer för fullt.
Anonym

Fantastiskt att man blir erbjuden så många tester idag jämfört med när jag väntade mitt första för 26 år sedan, toppen. Du kommer bli en helt fantastisk mamma💕🌱

Svar: Min älsklingsmänniska!
Sandra Lindberg J

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress