.. fortsättning följer på gårdagens inlägg men i en mer posiv anda! Igår fick ni 6 punkter på vad jag inte kommer sakna med att vara gravid. Idag blir det helt tvärt om och ni ska få 10 punkter gällande vad jag kommer sakna med graviditeten!

1. Att äntligen få berätta för sina närmsta om att man hade "plusat" på stickan och att fanns en mini inuti sig var helt galet! Så roligt att se allas reaktioner - hade jag gjort om detta hade jag filmat alla för att kunna titta tillbaka på!
2. .. att se hur magen började ta fart (vilket min gjorde väldigt tidigt). TIPS! Man kan inte ta för många bilder. Lovar. Fota, fota och återigen fota!!
3. Att gå från den där perioden då man mådde som mest illa efter flera veckor av spyor och vitt bröd till att äntligen få "må som vanligt" var som att ha vunnit 1miljon och jag minns att jag kände mig oövervinnelig. 
4. Kommer sakna att gå på ultraljud och se hur knodden rör på sig och samtidigt kunna titta ner på magen och se tydliga rörelser som speglar av sig på ultraljudsskärmen.
5. Människor omkring dig blir så otroligt snälla och omhändertagande - bortsett från folk på tunnelbanan. TVÅ gånger har någon frågat om jag vill sitta. Det är märkligt..
6. .. för min del har det varit bra att kunna "stanna upp" och inse att det inte bara handlat om mig utan även om jag är pigg och vill hålla 120km/h så måste jag varva ner.
7. Att få hämta hem säng och vagn är ett riktigt "wow det är på riktigt"- ögonblick!
8. .. lyxen att kunna och få chans att bära ett barn!! Behöver jag skriva mer? Det är något som exempelvis Oscar aldrig kommer få uppleva. Jag har redan en relation till bebis.  
9. I slutet har du alltid det perfekta avlastningsbordet redo!
10. Men mest av allt kommer jag sakna att kunna sitta i soffan på kvällarna och känna/ se alla rörelser. Dom sista månaderna och speciellt sista veckorna när han varit färdigbakad har varit så otroligt coolt!
 
Måste rusa!
Jag hoppas att när jag ser tillbaka på graviditeten vill jag känna samma tacksamhet som jag gör nu i slutspurten. Återigen, om man bortser från dom första 12 veckorna som var vidriga och ett j*kla helvete så har både livet och veckorna rullat på! Tiden har gått fort men ändå stått still? Jag skulle vela påstå att jag levt ett hyfsat "normalt" liv. Lite restaurangbesök och middagar på helgerna med vänner, några kvällar på Rival med alkoholfria drinkar och några födelsedagsfester har vi lyckats klämma in sista månaderna.
 
Nu är det bara några enstaka dagar kvar tills han är här och är det någonting som tröttat ut mig ordentligt är det dom sista 2.5 veckorna. Dom första 28-30kg jag gick upp fram tills vecka 36 har jag hanterat med bravur och lyckats hålla igång som vanligt. Nu däremot, dom sista 2-3kg som har kommit senaste veckorna har känts som 15kg extra - riktigt, riktigt tungt. Fick en positiv överraskning när barnmorskan sa att jag redan var öppen 2cm i förra veckan och när hon såg min reaktion förstod hon att jag har ju inte känt av ett alls! Alla dessa "små" saker gör att man känner sig starkare. Mitt gnäll och har snarare hamnat på att jag haft och har så ont i axlar och nacke. Troligtvis pga magens storlek och hur svanken blir mer påtaglig. Återigen - träning är mitt bästa tips och det är så skönt att det i detta nu finns så otroligt mycket studier och kunskap som stärker allt det positiva med träning under graviditet. Hörde att att kvinnor som tränar regelbundet/ börjar under sin gravditet har 30% större chans att komma tillbaka till en frisk och stark kropp snabbare efter förlossningen. Dom som säger att träning skulle vara negativt kan vara dom som födde barn för väldigt många år sedan då studier sa något helt annat, dom som sitter på okunskap och dom kvinnor som blivit ombedda av läkare att låta bli - då finns det ingen anledning att inte lyssna på sin läkare.  
 
 
Här kommer 6 punkter jag inte kommer sakna med att vara gravid!
 
1. Illamåedndet som förföljde mig i början.
2. Väntan på att ha passerat vecka 12 och man äntligen kunde andas ut en aning.
3. Gå upp och kissa 10 gånger per natt och vakna upp med en släng av nykter-bakfylla morgonen därpå. 
4. Tillsammans med punkt 1 och att inte kunna sova på rygg/ hitta en skön position dem sista månaderna varit det absolut jobbigaste.
5. Anfåddheten som kom till mig redan i vecka 8 var en riktig oförutsedd överraskning. Det gick inte att gå i en enkel trappa på jobbet utan att behöva pausa.
6. Bekanta/ okända som på fullaste allvar kommer fram och klappar magen. Hur tänker man? När jag skulle beställa sushi för några veckor sedan kommer ägaren fram och ska klappa/ kommentera hur fin den var. Man ba "ah tack......".
 
I nästa inlägg som troligtvis kommer imorgon ska jag dela med mig av allt jag kommer sakna med att vara gravid - för det finns massor!
Denna grönsak (jag säger grönsak men många benämner avokado som frukt) är den jag lägger absolut mest pengar på. Jag har haft 3-4veckor i mitten av graviditeten som jag inte kunde vara i närheten av den. Minns hur jag plockade fram en, delade på mitten, den var sådär perfekt grön, mjuk och fin. Aatte ner skeden och skulle gröpa ur och känner hur en spya kommer upp - fail! Här har jag äntligen hittat en perfekt avokado och då ska gravidhormonerna spela en ett spratt? Det var något med doften och konsistensen som under dessa dagar bara sa nej, nej, nej! Löjligt glad blev jag när suget efter en blandning av både tomat och avokado kom tillbaka! 
 
 
Röror i mängder och då avokadoröra - himmelsk! Men vad slår en hemmagjord guacamole?
 

Fakta om avokado!
 
1. Rik på bra fetter!
Avokado innehåller samma typ av hälsosamma omättade fetter som olivolja. Omättade fetter hjälper till att hålla blodkärlen i gott skick, skyddar hjärtat och motverkar sjukdomar. Ni vet att man kan göra massor utav återfuktande ansiktsmasker på avokado va? Finns massor utav vitamin E och folat. Dessutom innehåller avokado flera olika antioxidanter som gör den extra bra för just huden.
 
2. Mättar bra!
Fettet i avokado bidrar till mättnadskänslan. Det gör att du inte blir lika sugen på sötsaker eller går och småäter i onödan och passar perfekt till mellanmål!
 
3. Håller magen igång!
Tack vare att avokadon är full av nyttiga fibrer så håller den igång magen!
 
4. Passar till allt..

Ja avokadon är verkligen lätt att variera och passar till de flesta maträtter. Släng ner i en smoothie eller juice och mixa. Om inte det faller i smaken så som jag nämnde ovan, mellanmål. Eller varför inte göra en matig tomat, mozzarella-och avokadosallad som tillbehör till middagen? Nu blev jag hungrig igen!