Att göra sitt egna nötsmör är varken svårt och du behöver inte speciellt många ingredienser. Det besitter inte något specifikt bäst-före-datum och jag kan lova er att ni inte ens kommer kunna komma i närheten av att låta smöret bli dåligt - helt omöjligt! Det du däremot behöver veta innan du sätter igång är i vilka steg du ska arbeta för att få det bästa slutresultat, när du ska koppla på tålamodet samt hur du förvarar det för längst livslängd. Även fast du som sagt var kommer äta upp det på nolltid..

Om du går in i en butik så hittar du troligtvis olika varianter av nötsmör som är gjort på en specifik sort och jag skulle kunna gissa att dem vanligaste är mandel, cashew eller hasselnöt. Som ni vet så gillar jag att blanda och denna gång blev det till att tömma alla mina halvfulla burkar jag fann i min heliga frukostlåda. Tillslut hade jag samlat på mig både valnötter, hasselnötter, cashew, solrosfrön och helt bovete. Helt bovete har jag i för att få en extra crunchig konsistent. 

Hur jag äter detta smör? Bortsett från att äta det med en liten sked + strö på lite flingsalt när energinivån brister finns det massa goda alternativ. Som den perfekta toppingen på smoothien - mitt vinnande koncept! Eller varför inte på pannkakorna som ett alternativ för nutella! På frukostmackan, eftermiddagsgröten, chiapuddingen, som dipp till äppelskivor eller till fruktsalladen? Ett annat förslag är att skiva upp banan, smälta mörk choklad och en liten klick nötsmör ovanpå. M u m s ! !

Recept:
Okej! För att lyckas med ditt nötsmör behövs bara några få ingredienser: Färska nötter (förra gången failade jag på denna - några var härskna vilket resulterade i att det smakade pyton!) och salt. Vill du går det lysande att smaksätta ditt smör med exempelvis kardemumma, kanel, choklad, kakao. Vad du vill!

1. Plocka fram nötterna/ nötsorten du ska använda. Lägg ut på en plåt och in i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg. Jag tror jag rostade dessa på ca 160-180grader i ca 15-20min. Håll koll!
 
2. Ta ut plåten och lägg i nötterna + salt i en matberedare. Min matberedare är en något mindre variant från Bosch som jag fått i present utav Mormor och Morfar - den är bäst!
 
3. Börja mixa! Mixa, mixa, mixa! Här kommer tålamodsprovet! Väldigt fort kommer det bli smuligt, som ett grövre mjöl gjort på nötter. Märker du att det fastnar på sidorna så stäng av och skrapa ner från kanterna med en sked.

4. Fortsätt mixa, mixa och återigen mixa! Allt eftersom kommer du kunna se att det konsistensen blir något hårdare och fastare. Sluta inte mixa - nu är du n ä r a! Fortsätter du nu att mixa kommer det sippra ut något som ser ut som olja. Kör du på 1minut till här så kommer den fasta massan tack vare oljan att "lösas upp" och fram kommer detta magiska nötsmör att komma!
 
 
Herregud vilket långt inlägg detta blev! Hur som helst så ser ni på bilderna att jag delade upp mina smör. När det första "naturella" som består av enbart nötter och salt var färdigt hällde jag upp hälften i en glasburk. resterande smör behöll jag i matberedaren och tillsatte (första gången jag testa) 1msk kakao och 2 rutor bakchoklad. Resultat? Smakar som en magisk nutella!! (och jag gillar inte vanlig!). Sjukt bra! Jag förvarar dessa med lock i kylskåp. Håller utan problem i flera veckor. Inte för att jag kunnat ha mina stående så länge men men..

Hare bra, hej!
My

MÅSTE TESTA!!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress