Hallå!

Här om dagen fick jag sådans sug efter att äntligen(!) få testa på att göra egen barnmatspuré. Allt med mat har jag ärvt från mamma. Tack och lov för det, älskar att ha någorlunda skills i köket. Ska verkligen bjuda in William till allt skapande i alla dess slag när han blir något äldre. Tänk vad roligt att ha det som gemensamt intresse. Inte nödvändigtvis att vi måste laga mat tillsammans men att han ändå har ett intresse och förstår värdet i att äta bra och näringsrik mat. 

.. Nu är han snart 4 månader vilket ni som är mammor säkert förstått. För vid 4 månaders ålder är det äntligen dags att presentera smakportioner. Det är till för att vänja magen vid annat än bröstmjölk och ersättning. Vi serverar alltså i n t e en barnportion, utan som det låter. En smakportion. Mer likt en tesked om ens det. Denna tesked kan lätt ta närmare 10minuter att få i sig. Det ska kladdas, kännas, smaka, spotta ut, göra femhundraelva olika grimaser osv. Allt för att sedan svälja. 

Tanken var att börja med potatis. Eller nej. Jag hade velat testa plommonpuré men BVC tipsade om att vänta med alla frukter för att det söta i sin tur kan leda till att ex potatis och ärtor inte slinker ner. Potatisen var hur som helst slut hemma. Det vi hade var frysta ärtor vilket jag hört ett och annat om. Efter att ha postat bilden på instagram med recept + min text där jag skrev att det verkar vara svårt att få i barn just ärtor så var det ju totala motsatsen. Ärtor for the kids!

Ingredienser?
Frysta ärtor
Lite spad från kokta ärtorna 
En skvätt ersättning/ bröstmjölk
Liten klick med smör
 
 
Steg 1. Koka upp vatten och lägg i ärtorna. Jag kokade dom i ca 5minuter. 
Steg 2. Sila av, spara lite av spadet för att få rätt konsistens.
Steg 3. Mixa samman ärtorna, ersättning alt bröstmjölk, smör och lite av spadet. (mängd utifrån önskad konsistent). 
Steg 4. När allt är ordentligt mixat så tar du fram en sil med små, små hål. Häll i lite åt gången utav ärtpurén och tryck sedan med en sked eller liknande för att få igenom den släta massan. 
 
.. Varför pressa igenom? För att slippa få med överflödigt skal från ärtorna som lätt hänt kan fastna i halsen. 
 
Steg 5. Ta fram en iskubsformen alt annan önskad sådan. Lägg ner en sked i varje och ställ in i frysen. Allt eftersom kan du på ett enkelt och smidigt sett plocka fram önskad mängd. 
 
 
.. Nu till en början försöker vi ge William 1/2 iskub med ärtor om dagen. Vi har bara testat i två dagar.. Resultatet? Glatt överraskad! Han käkade på och har en film på där han sliter tag i skeden och ska trycka in det sista som finns på.

Jag frågade er vad ni ville ha för recept nästa gång. På en delad förstaplats kom sötpotatis och morot!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress