Powered by Jasper Roberts - Blog

Vad är trimestrar?

Innan jag blev gravid hade jag noll koll på vad trimestrar egentligen var. Nu vet jag solklart. Det är graviditetens olika skeden som delas upp i tre olika etapper på totalt sett 40 veckor (oftast).
 
Trimester 1 (vecka 1-12).
Under dessa första veckor så går cellen, även kallat embryo, från att just vara enbart ett embryo till att bli ett foster. Man kan här genomgå extrema hormonförädringar (vilket jag verkligen fick känna på) och i vecka 5 borde du ha upptäckt om mensen uteblivit men det händer att vissa kvinnor märker allt senare att dom varit gravida.

.. för mig personligen är detta fortfarande den absolut värsta tiden hittills under min gravidtetet (är nu inne i vecka 29). Jag märkte även av att jag var gravid redan i vecka 2 vilket är väldigt tidigt och mycket ovanligt. Hur man vet att man är gravid? Du kan känna av att du är extra trött (jag sov 14timmarspass 2dagar på rad vilket aldrig skulle hända annars), man kan bli öm i stort sett (skriver man sett eller sätt?) i hela kroppen men framfrallt i brösten, du kan åka på grovt illamående och kräkningar vilket jag hade från vecka 2-12. Helt fruktansvärt och jag förstår inte nu i efterhand hur jag lyckades jobba 100%. 

Under trimester 1 hade vi även tur i oturen med tanke på min endometriosutredning att få gå på första ultraljudet redan i vecka 7. Sedan var det KUB-testet i vecka 12 (man brukar få vänta till v12 för första ultraljudet). På dessa veckor hade vår lilla plutt gått från att vara en liten ärta till att man helt plötsligt, klart och tydligt, kunde se en hel kropp!
 
 
.. redan i första trimestern gick jag upp väldigt mycket i vikt. Jag landade nog på en 12kg innan det började "avta" och på mig tyckte jag att det syntes ganska snabbt men det tog några v till innan magen syntes ordentligt.

Trimester 2 (vecka 13-24)
I trimester 2 brukar dom flesta känna sig mer lyckliga än någonsin. Mitt illamående började släppa i början av vecka 15 men kom tillbaka i en något "snällare" variant framåt mitten. I vecka 20 gick vi på rutinultraljud för att se så allting såg fint/ bra ut. Vi valde att ta reda på kön - det väljer man helt själv. För mig var det en självklarhet men jag var inte lika övertygad om att Oscar ville veta så jag försökte intala mig själv att det skulle bli en rolig överraskning att se könet den dagen knodden skulle kika ut. Jag hade dock varit säker sedan dag1 på att det var en kille. Lika självklart som innan jag blev gravid (sedan jag var liten) att jag skulle uppfostra en flicka så var det 100% givet att det var en pojke som skulle komma till oss från den dagen stickan visade positivt.
 
I början av denna trimester brukar man även säga att största risken för missfall nu är förbi. Inte nog med att jag spydde och mådde piss under hela första trimestern, jag ville bara att vi skulle komma förbi vecka 12-13 så jag kunde få andas ut en aning. 

Det finns dom som har det otroligt tuft från början till slut. Jag är evigt tacksam att jag har första trimestern att se tillbaka på. Allt blir så mycket lättare då när man kommer på sig själv ha en "dålig dag" eller att man har ont här och där - vilket man får intala sig är naturligt. Men man blir alltid lika irriterad när typ en sambo ska påpeka det...

Trimester 3 (vecka 25-40)
 .. ÄNTLIGEN är vi inne i trimester 3! Sista etappen innan Bönan är här (jag vet inte varför det just blev smeknamnet "Bönan" men vi har jobbat in det såpass hårt så nu är de både vänner, familj och vi själva som kör på det) och nu går tiden fort. Har inte bestämt mig om jag vill att tiden ska börja gå lite långsammare för att jag verkligen ska få chans att njuta 110% eller om det får bli vår. Jag mår bra psykiskt (alla har sina dagar..) men det gör ont här och där. Typ i leder, känner av kramp pga vätskeansamling osv. Men återigen - allt är bättre än trimester 1. (utifrån mig!). Har lite foglossningar, det känner man av likt ett "bälte" som sitter runt höften och som ilar, hugger eller "låser sig".
 
Magen är nu stor och fostret rör på sig väldigt mycket vilket kan påverka vardagen. Många mår väldigt bra medan andra känner raka motsatsen. När du börjar gå mot slutet av trimester 3 är det vanligt att tröttheten du eventuellt kände av i början kommer tillbaka. Det går att känna hur bäckenbenet blir belastat när fostret trycker neråt. Vissa har svårt att hålla tätt. Det är bra att ha nära till en toalett då "tömma blåsan" blir ett regelbundet mission samtidigt som det är otroligt viktigt att regelbundet fylla på med vätska. 

.. Nu är det även dags att förbereda allt som har med "finalen" av dessa 9mån att göra. BB väskan ska packas och MVC tipsar om att göra detta under v37 för dom kvinnor som föder för tidigt. För min del ska jag gå både en Profylaxkurs (tillsammans med Oscar), ni kommer få följa med mer på denna kurs framöver samt gravidyoga. Gravidyogan ser jag sjukt mycket fram emot, den passar perfekt i tiden och den börjar jag på om 1vecka. 5 onsdagar i rad kommer jag ha mina "lyxdagar" och jag drömmer om att slippa illamåendet och ha dessa dagar som en höjdpunkt i veckoplaneringen. Det är även dags att setill att förlossningsbrevet (finns en färdig mall du får från din barnmoska med enkla frågor som ska fyllas i noggrant) är färdigt inför dagen D. Hur jag ser på förlossningsbrevet kan vi ta en annan gång!

.. Ja. Det var nog allt från mig för denna gång.  
 

Veckans

VECKANS SÄMSTA: Måste nog alla papper och samtal jag fått lägga tid på för att få kontakt med försäkringskassan. Älskar att killen jag pratade med senast svarade "du, jag har inget bra svar på hur du ska göra med det där.." Okej?

VECKANS BÄSTA: .. känner hur bra jag mår bara av att få rulla lite på min foam roller/ tennisbollar, ta en promenad eller gå ner till gymmet 30min. Ser otroligt mycket fram emot att börja på yogan!

 
VECKANS FAVORITPLAGG: En grå klänning jag fick i julklapp och mina underbara byxor från Indiska.
 
VECKANS FRUKOST: Måste vara mina avokadomackor jag bjöd på när jag fyllde år. Lyckades riktigt bra med dom! .. Suget efter färsk frukt och sommar är annars väldigt stort. Fruktsallades och bowls som verkligen smakar är något jag efterfrågar!
 
 
Man kan nog säga att jag redan börjat tröttna på att äta dom - såpass många har det blivit. 
 
VECKANS ROLIGASTE: Hmm.. Roligaste. Tänker mig något som hänt under veckan som resulterade i ett extremt skrattutbrott men det får nog bli mina två senaste samarbeten jag är så stolt över. Och jag återkommer nästa vecka med mer info. Men jag säga såhär - ni kommer få följa med på både gravidyogan och profylaxkursen!

VECKANS LÄNGTAN: Tycker som sagt var att tiden går riktigt fort nu. Det är dryga 11 veckor kvar och snart är det dags att börja förebereda och packa BB-väskan. Kommer kännas så sjukt.. Minns ju så väl i trimester 1 när jag mådde som sämst. Tänkte att dessa 9 månader kommer aldrig vara förbi.

Juste! Har ett bra erbjudande till er. Om ni behöver fylla på era förråd med NUK-produkter (utsedda till årets babyprodukt 2017) kan ni klicka er in här. Och om ni anger "ambassadör" i kassan / innan ni betalar får ni 20% på hela varukorgen. Gäller fram till 31a januari!

VECKANS DRÖMMIDDAG: Marinerad kycklingfileé, rotfrukter och hemmagjord tsatziki. Känns som jag skrivit detta tidigare men jag har alltså inte tagit tag i saken och lagat denna middag.. 

JUST NU: Kom jag nyligen in från en promenad och ska färdigställa lite inlägg.

IKVÄLL: Njuta till max!

Lägesrapport efter frånvaro

Jag vet, jag vet!! Jag måste bli bättre på regelbundna uppdateringar. Vet själv hur tråkigt det är att klicka sig in på en blogg och se att det var över en vecka sedan sista uppdateringen gjordes. Jag har ingenting att skylla på heller vilket inte gör saken bättre. Har däremot varit extra flitig på instagram och ni är ett gäng på 200 nya följare som hittat dit vilket är jätte roligt!

Vad har hänt sedan sist? Det har varit nyår, jag har fyllt år, vi har gått in i trimester 3 (slutspurten av graviditeten som delas upp i tre stadier) och idag är det exakt 3månader kvar! Jag har kommit igång med träningen igen och tycker att det är både skönt och roligt. Märker hur mina spänningar i axlarna har släppt när jag blandar både trigger point och lättare styrketräning. Jag har hunnit signa två större samarbeten vilket ni kommer få följa med på fram tills att knodden kommer. Det är mycket som hänt vilket är roligt. Och däremellan har jag lovat barnmorskan att vila. Vila, vila, vila då jag samlat på mig så otroligt mycket vätska. För er som aldrig varit gravida leder ofta vätskeansamling till krampkänningar. För min del känner jag av det i vader och armväck. Det känns som att jag skulle trampat på i maxkapacitet på en spinningcykel% i flera minuter. Detta kommer och går vilket är tur, annars hade det varit lite jobbigt att promenera. Promenader är ytterligare en av mina härliga sysselsättningar just nu.

Jag tänkte bjuda på lite bilder från senaste tiden så får ni hänga med på vad som hänt:

 
Som sagt var vankades de nyårsafton och vi var hos några vänner. Körde på ett enkelt kort i år. Hämtmat a la lyxsushi. Ett vinnande koncept tyckte alla och jag skulle absolut kunna köra på något liknande nästa år. 
 
 
.. Jag har passerat 27 och det firade vi med spa och övernattning på hotell Elite Marina Tower i Nacka. Jag kan inte påstå att jag är ett hotell/spaproffs men jag kanutan tvekan "ge" den guldmedaljen till min sambo. Båda var hur som helst supernöjda. Vi fick ett stort, stort rum vilket resulterade i att efter några timmar på spat valde vi att bokade av restaurangen då Oscar strejkade (vägrade lämna rummet) och vi körde 100% häng på rummet iklädda morgonrock och nypremiären av senaste Beck.
 
 
.. magen har börjat synas riktigt ordentligt och det händer nya saker hela tiden. Jag försöker hålla igång både för min egna mentala del men också för att slippa spänningar i ex nack/ rygg. När jag kör hemma blir det ofta "mjuka" övningar utan vikter. Jag fokuserar på foam rollern och tennisbollar för att få bukt med "knutorna" som ofta blir runt skuldror. 
 
 
.. och detta får bli sista bilden för dagens inlägg. Jag har inte enbart hunnit med att bjuda över familjen på födelsedagsmiddag utan även haft tjejerna här på frukost. Det blev avokadomackor med poscherat ägg, smoothies, musli, frukt och juice. Och cava för mina ladies! 
 
 
.. okej den här bilden blir den sista. Mitt fina "familesmycke" som jag kallar det. Älskar mitt nya armband!