Att lida av muntorrhet kan vara ett mycket handikappande tillstånd och det kan leda till andra hälsoproblem i munhålan. Därför är det viktigt att göra vad man kan för att förebygga muntorrhet så tidigt som möjligt. Med hjälp av rätt kost och olika livsmedel kan man på naturlig väg öka salivproduktionen i munnen.
Muntorrhet kan ha många orsaker
Vem som helst kan drabbas av muntorrhet, men det är vanligast hos äldre som äter mediciner. Det finns många mediciner som ger biverkningar i form av muntorrhet, men man kan också drabbas av muntorrhet om man har ätit mycket salt och har för lite vätska i kroppen. Dock åtgärdas det enkelt genom att dricka ordentligt. Vid långvarig muntorrhet krävs regelbundna åtgärder, speciellt om det beror på biverkningar av mediciner som man måste fortsätta att ta av andra hälsoskäl. Om man inte åtgärdar muntorrheten kommer det leda till problem i munhålan då saliven hjälper till att rensa munnen från bakterier och håller slemhinnorna fuktiga.
Muntorrhet kan ha många orsaker och om det är något som upplevs som ett problem i vardagen bör det undersökas om inga uppenbara orsaker finns.
Åtgärda muntorrhet med livsmedel
Det finns mycket man kan göra för att förebygga muntorrhet på egen hand. Förutom att använda sig av de mer självklara åtgärderna, som att dricka mer, finns det många livsmedel man kan inta och som ökar salivproduktionen. Citroner har en stark effekt på salivproduktionen. Innan man påbörjar en måltid kan man smörja munnen genom att suga på en citronskiva i någon minut för att få igång salivproduktionen. Starka kryddor är också väldigt bra, exempelvis peppar. Svartpeppar kan fungera, men testa gärna starkare former av peppar i maten, det kan göra stor skillnad för salivproduktionen i samband med måltid. Att suga eller tugga på ett pepparkorn kan också vara en lösning för att stimulera saliven under dagen och mellan måltiderna.
Rätt kost vid muntorrhet
En minskad salivproduktion gör det svårare att äta eftersom saliven hjälper till att bryta ner maten och att svälja ner den. Utan saliv måste man dricka mycket för att kunna få ner maten, men man kan också försöka anpassa maten efter sin muntorrhet. Exempelvis kan man se till att göra maten blötare på olika sätt. Om man äter en sallad kan det vara bra att tillsätta dressingar eller oljor till salladen som gör det lättare att tugga och svälja den. Man kan även laga såser till maten som gör en vanlig maträtt lite lättare att få ner. Soppor är ett bra alternativ, men det kan bli tråkigt att äta soppa i längden. Däremot kan man gärna göra grytor där det finns mycket vätska som gör det lättare att tugga och svälja maten utan att man måste tillsätta mycket dricka emellan tuggorna. Krydda gärna maten med salivstimulerande kryddor som chili och peppar. Mellan måltiderna kan man också suga på salivstimulerande tabletter för att förbättra tillståndet fram till nästa måltid.